In gesprek met Jochen Bilderbeek

20 juni 2017

“Ik wil best klant worden bij jullie, maar je hebt aan mij wel een lastige.” Dat waren Jochens woorden toen hij vorige zomer voor het eerst in gesprek ging met James. Jochen Bilderbeek is ergotherapeut en voert samen met Nirja Peeters ergotherapiepraktijk Emergo in de gemeente Lansingerland. Sinds 1 september 2016 maken zij gebruik van James. Jochen was betrokken bij de laatste release, die vooral was gericht op het verhogen van het gebruikersgemak.

Wat was destijds de reden voor jou om kennis met ons te maken?
“We waren op zoek naar een softwarepakket dat voor iemand die veel onderweg is snel en handig werkt. Als ergotherapeut ben ik veel bij mensen thuis. Ik verricht hier ook mijn administratie en plan mijn afspraken in met behulp van een tablet en toetsenbord. We vonden het heel belangrijk dat we dossiers naar onze eigen wens konden samenstellen, zodat we onze administratieve last zo laag mogelijk kunnen maken. James kon hieraan voldoen en stond daarnaast open voor feedback over de software, zeker betreffende onze professie waar ze nog relatief weinig ervaring mee hadden. Dat was een mooie toevoeging aan de dienstverlening en voor ons de doorslaggevende reden om met James Software in zee te gaan. Dat ze dan ook nog in Berkel en Rodenrijs zijn gevestigd waardoor persoonlijk contact mogelijk is, was helemaal mooi meegenomen”

Vertel eens, wat doet een ergotherapeut precies?
Een ergotherapeut is net als een fysiotherapeut, logopedist of manueel therapeut een paramedicus. Het doel van de ergotherapeut is om mensen die door een geestelijke of lichamelijke aandoening niet meer kunnen functioneren zoals zij dat voorheen deden, te ondersteunen. Dit kan in huis zijn, op het werk of bij kinderen op school. De ergotherapeut denkt mee over oplossingen die het leven weer makkelijker of meer zelfstandig kunnen maken. Dit kan gaan om een aanpassing ergens in huis, een hulpmiddel, of bijvoorbeeld de werkplek die anders moet worden vormgegeven. Maar ook het in kaart brengen van cognitieve problemen en hoe die invloed hebben op het dagelijks handelen is ons werk. Adviezen die daaruit voortkomen maken een heel verschil. Het leuke van het beroep is dat het zowel creatieve, sociale als medische aspecten bevat. Dat sprak mij ruim 15 jaar geleden enorm aan en was mijn reden om deze studie te gaan doen.

Klinkt goed! In de laatste update van James werden onder andere sneltoetsen geïntroduceerd. Jij hebt hieraan een bijdrage geleverd, wat bewoog je hiertoe?
“Los van mijn persoonlijke interesse en eigen ervaring met CANS (Complaints of Arm Neck Shoulder) of RSI zoals dat vroeger heette, brengen we als mens steeds meer tijd door achter de computer, ook paramedici. Een goed ingestelde werkplek kan voorkomen dat mensen klachten krijgen. Een klein onderdeel van ons werk als ergotherapeut richt zich dan ook op ergonomie en een goede houding achter bureau en computer. Waar ik de afgelopen maanden contact met James over heb gehad en input voor heb geleverd, is het gebruik van sneltoetsen. Het gebruik van sneltoetsen maakt dat je minder hoeft te muizen en sneller en efficiënter kunt werken, gewoon met de handen aan het toetsenbord. Kortom: Toetsencombinaties besparen tijd én verminderen de kans op CANS.”

Maar hoe kies je de juiste combinaties van toetsen?
Belangrijk is dat je aansluiting zoekt bij al bestaande combinaties, maar niets kiest wat al wordt gebruikt. De meesten van ons kennen bijvoorbeeld de toetsencombinatie CTRL C  en CTRL V om te kunnen kopiëren en plakken. In James is dit nu in het afsprakengedeelte SHIFT C en SHIFT V. De meeste van onze toetscombinaties beginnen met de SHIFT en daarna de letter van hetgeen je wilt doen, bijvoorbeeld A voor een nieuwe afspraak, P voor een nieuwe patiëntenkaart. Daarmee verwachten we dat je snel de combinaties in de vingers hebt. Maar ook op dit punt is er ruimte voor verbetering en eventueel aanvulling mogelijk. Wat dat betreft zal ik kritisch blijven.”

Wat hoop je dat we ooit nog implementeren?
Ik heb nog een lijst met vooral kleine dingen die het werken in James efficiënter zouden kunnen maken met nog minder (onnodige) muisklikken. Zo hoop ik dat James in de toekomst ervoor zorgt dat bij het openen van het afsprakenscherm, de cursor direct in het toelichtingen veld staat. Dat betekent dat je hier je notities kwijt kunt, zonder dat je de muis of mousepad voor hoeft te gebruiken. Misschien iets kleins, maar wel erg efficiënt. Verder ben ik samen met de gebruikersgroep van ergotherapeuten nog wat specifieke wensen aan het verzamelen.”

Heb je nog een algemene tip?
“Misschien raakt ons lichaam er ooit aan gewend om met computers te werken, aangezien we dit nu van jongs af aan doen. Maar we zitten nu wel heel veel achter computers, telefoons en tablet. Lang in een verkeerde houding zitten kan klachten veroorzaken, dus let goed op en las regelmatig (bijvoorbeeld om de twee uur) een korte pauze in waarin je even beweegt. Gelukkig gaan de ontwikkelingen van alternatieve manieren van het bedienen van computers steeds sneller. Zo wordt spraakbediening bijvoorbeeld steeds normaler, ik gebruik dit zelf ook regelmatig bij het schrijven van brieven.

Wist je dat spraakbediening ook in James werkt? Je kunt het in alle tekstvelden gebruiken.
“Nee, nog niet. Dat zal ik ook eens uittesten!”

James heeft afgelopen week een nieuwe release uitgebracht ter verbetering van uw gebruiksgemak. We zijn benieuwd naar uw bevindingen! Nog geen klant bij James en wilt u weten wat onze software voor uw praktijk kan betekenen? Plan vandaag nog een demo met ons in!

 

 

 

 

 

Delen:
Sanne HeemskerkIn gesprek met Jochen Bilderbeek