Nog steeds het mooiste vak van de wereld

21 april 2017

Bregje Hollanders studeerde in 1999 af als logopedist aan de Hogeschool van Rotterdam en Omstreken. Na het afstuderen deed zij ervaring op binnen diverse logopediepraktijken en op een school voor moeilijk lerende kinderen. In 2000 sloot Hollanders zich aan bij de praktijk voor logopedie Daalmeer/Koedijk in Alkmaar en in 2010 startte ze haar eigen praktijk in Heemskerk.

Nog steeds vind ik logopedie het mooiste vak van de wereld. Maar ik moet ook toegeven dat er veel is veranderd, helaas niet allemaal positief. Er wordt veel van logopedisten verwacht voor weinig. Net als collega’s ervaar ik het gevoel van onderwaardering door verzekeraars. Daarom kies ik ervoor om met slechts één verzekeraar een contract te hebben, de hoofdverzekeraar in mijn gebied. Dat geeft mij veel rust, ik hoef niet meer alle contracten door te nemen.

In tegenstelling tot jaren geleden besteed ook ik soms hele avonden aan dossiers bijwerken. Niet het leukste werk, maar ik ervaar het wel als nuttig. In december 2016 hebben wij voor de tweede keer met trots de vrijwillige Kwaliteitstoets behaald. Ik weet dat veel collega’s hier tegenop zien en niet naar de pijpen van de verzekeraar willen dansen. Toch heeft het voor je eigen werk voordelen. Het helpt om je beter te profileren. Ook ben ik van mening dat de verdere ontwikkeling van richtlijnen positief is voor ons vakgebied, het straalt professionaliteit uit. Bovendien helpt bijvoorbeeld de richtlijn dossiervorming mij om transparant en uniform te werken. Binnen de praktijk is het nu gemakkelijk om patiënten van elkaar over te nemen.

Met die toegenomen administratieve druk, is het belangrijk dat de software die je als logopedist inkoopt gebruiksvriendelijk is. Sinds maart 2016 maak ik voor mijn dossiervoering en administratie gebruik van James Software. Ik ben een kritische gebruiker, dit is al mijn 3e software pakket. Mijn tips voor het selecteren van de juiste software? Vraag bij collega’s naar ervaringen, stel een wensenlijst op en vraag demo’s aan.

Voor het selecteren van nieuwe software ben ik zelfs op kantoor bij James Software geweest. Omdat ik eerder niet altijd vriendelijk behandeld werd bij softwareleveranciers, vond ik het belangrijk te weten welke mensen er achter het systeem werken. Op die manier heb ik een weloverwogen keuze kunnen maken. Het programma heeft geen overbodige functies en wat ik erg prettig vind, is dat ik het dossiersjabloon zelf kan aanpassen, waardoor ik meer vrijheid bij het opstellen van een dossier ervaar. Het grootste voordeel: met deze software kost de dossiervoering en de administratie mij beduidend minder tijd.

Delen:
Sanne HeemskerkNog steeds het mooiste vak van de wereld